FAQ

intro

Wat maakt Champagne zo uniek?

Over heel de wereld vind je bruisende wijnen (Crémants, Cava’s, Spumante’s, Sparkling wines enz.) maar geen van hen kan de smaak en kwaliteit van champagne evenaren. De belangrijkste reden daarvoor is de unieke bodem: de krijtbodem waar de Champagnedruiven op rijpen is ontstaan toen dit gebied nog zee was. Duizenden jaren lang hoopten schelpdieren zich op zodat het Belemnietkrijt ontstond. Deze krijtlaag van uitzonderlijke kwaliteit zorgt voor de perfecte afwatering en houdt de warmte langer vast.

Wat is de 'Soupire d’amour’?

Wie een fles opent volgens de regels van de kunst – dus zonder de kurk te laten knallen – kent het typische 'kuchje'. De Fransen hebben dit geluid betiteld met de naam 'Soupire d'amour' oftewel 'liefdeszucht'.


Wat is de ‘Cuvée de prestige’?

De meeste grote Champagnehuizen hebben een luxe Champagne of Cuvée de Prestige. Meestal wordt zo'n cuvée samengesteld uit Grand Cru wijnen, liefst uit de eigen wijngaarden en alleen in de beste jaren. Enkele uitzonderlijke 'Cuvées' zijn Dom Pérignon (Moët & Chandon), La Grande Dame (Veuve Cliquot), Dom Ruinart (Ruinart) en La grande cuvée (Krug).

Wat is een Nabuchodonosor?

Champagneflessen verschijnen in vastgelegde inhoudsmaten. Iedereen kent de Magnum, maar er zijn nog zes grotere maten en ook die kregen een naam. De Nabuchodonosor is de grootst mogelijke maat en staat equivalent voor 20 normale flessen van 75cl. 

Een overzicht:

  • Magnum: 2 flessen
  • Jeroboam: 4 flessen
  • Réhoboam: 6 flessen
  • Mathusalem: 8 flessen
  • Salmanazar: 12 flessen
  • Balthazar: 16 flessen
  • Nabuchodonosor: 20 flessen

Houdt een zilveren lepeltje in de hals de belletjes vast?

Deze wijsheid verwijst u best naar het rijk der fabelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het geen enkele invloed heeft op het behouden van de belletjes in de fles.

Hoe moet je Champagnes degusteren?

Door het bruisen verloopt het degusteren van Champagnes anders dan bij wijnen. De belletjes maken de aroma’s een stuk intenser. U hoeft uw neus maar boven het glas te houden om de verschillende geuren te herkennen.  Het koolzuurgas heeft ook een stimulerend effect op de smaakpapillen.

Kan je Champagnes bewaren?

Champagne is eigenlijk klaar voor gebruik als u hem koopt. U kan hem gerust bewaren voor enkele jaren maar hoe langer hij ligt, hoe minder hij zal bruisen en hoe sterker de smaak zal evolueren. Als u houdt van oudere wijnen, zal uw champagne alleen maar lekkerder gaan smaken.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x